Wees Je Eigen Dictator

 

Om de beste versie van mezelf te ontwikkelen heb ik de vrijheid genomen om mezelf wat vrijheden af te nemen. Vrijheden op het gebied van voeding, internet, hobby’s en entertainment.

Het is goed om zo nu en dan wat beperkingen voor onszelf op te leggen. Het is nodig om niet als van God Los te leven. En het fijne van je eigen beperkingen opleggen is dat het jou eigen keuzes zijn. En niet van een of andere hogere macht.

In dit artikel leg ik je uit hoe ik met een dictatoriale vuist over huize Tienhooven waak. En waarom ik dat doe. Ook leg ik je uit hoe jij de eerste stappen kan maken naar een leven VOL beperkingen.

Heb je er zin in comrade?

Lets go!

Voeding

Toen Iris en ik samen gingen wonen hebben we besloten dat we geen frisdrank meer in huis zouden halen. We waren het er over eens dat frisdrank niet veel goeds brengt en dat we het beter uit ons huis kunnen verbannen. Geen Cola, geen Fanta en geen aanmaak limonade.

Maar ook sinaasappelsap komt niet voor in het huis van Supreme Leader Percy.

Wat je niet in huis hebt kan je ook niet gebruiken. En raad eens wat? Het werkt. Want we drinken al heel lang geen frisdrank meer. Zolang niet meer dat de tandarts zich zorgen begint te maken. Zijn inkomen is namelijk aan het dalen. Dit houd niet in dat we nooit frisdrank drinken. Bij andere mensen drinken we het namelijk wel. Nergens hebben we een taboe voor. We doen er niet moeilijk over. Maar we kiezen ervoor om het niet in huis te halen.

Wat we dan wel drinken? Ali-Shan Oolong thee uit Taiwan (die we ook verkopen. Interesse? Mail me!). Groene matcha thee uit Japan en heerlijk verse koffie van Simon en Levelt.

Toen we besloten geen frisdrank en limonade meer te kopen hebben we ons geld geïnvesteerd in een slow-juicer (De Versapers). Het is een machine waar je van alles in kan gooien betreft groentes en fruit. Met schil en al. Binnen een poep en een zucht heb je een sapje waar je bij de La Place al gauw 4 euro per beker voor betaald.

Kiwi juice, wortel juice of ananas juice. Of een groene smoothie van spinazie en weet ik veel. Veel! In de sapjes zitten geen toegevoegde suikers, geen andere chemische rommel en het is overheerlijk lekker. En Best of All: Een sapje maken op deze manier is spot goedkoop! Een zak appels kost namelijk helemaal niets.

*Percy’s Gratis Geld Tip: Haal fruit bij de Lidl of Nettorama. Zelfs een groenteboer is goedkoper dan de AH.

We besparen ook aardig wat geld door geen frisdrank en pakken sap meer te kopen.

En wat als vrienden langs komen? Wat geef je ze dan?

Iets uit de slow-juicer natuurlijk. Het is bijna een gewoonte geworden dat wanneer vrienden langskomen dat ze meegaan in de ‘beperkingen’. Ze komen aanzetten met allerlei soorten fruit (Sjoerd staat bekend om het meenemen van twee mango’s) en samen juicen we er op los.

Voor de rest halen we heel weinig zoetigheid in huis. Er zijn geen koekjes te vinden en ook geen vette hap. Een frituur pannen hebben we niet en willen we niet. Betekend dit dat we dan nooit koekjes eten of een patatje? Nee, zeker niet. Heel soms halen we een patatje, gewoon hier op de hoek. Maar omdat we wat meer moeite moeten doen dan wanneer we het in huis zouden hebben, gebeurd het een stuk minder.

De mens is van nature een lui wezen. Maak daar gebruik van!

Internetten

Mijn favo hobby. Internetten. Maar het is ook mijn werk. En ik vind het lastig van elkaar te scheiden. Als ik een nieuw artikel aan het schrijven ben dan is het heel gemakkelijk om even Facebook te checken. Of nu.nl. Of even lachen met wat filmpjes op dumpert.nl.

“Everything is just one mouse click away.”

Dat is echt zo, en dat is ook gelijk het probleem. Tijd om als Supreme Leader Percy in te grijpen.

Het is tijd voor de Nieuwegeinse Muur.

Diep in mijn computer (voor de nerds: in de terminal van de Mac) heb ik aangegeven dat ik de volgende websites niet kan benaderen:

www.nu.nl
www.dumpert.nl
www.geenstijl.nl
www.facebook.com

Als ik internet opstart dan zegt mijn computer dat ik de site niet kan openen. Tuurlijk kan ik dat stukje code weer verwijderen. Maar dat kost me allemaal net teveel moeite om het daadwerkelijk te doen. In het begin, toen ik deze blokkade oplegde, was het best grappig om besef te krijgen van mijn eigen gekke gewoontjes. Ik wist dat de sites geblokkeerd waren maar toch starte ik internet op om bijvoorbeeld nu.nl te checken. Om er dan achter te komen dat de boel niet werkt!

Zo stom is dat. Je voelt je echt betrapt.

Het is alsof je het licht in de wc aan doet terwijl het al aan staat. Gewoontes heten dat. De één beter dan de ander.

Als ik nu wil Facebook-en dan moet ik mijn tweede computer aanzetten. Daar heb ik de boel namelijk niet geblokkeerd. Ik moet dan opstaan en naar een andere kamer lopen om daar de computer aan te zetten. Ik moet mijn monitor aansluiten, ik moet inloggen… ik moet veel moeite doen. Zoveel moeite dat ik er eigenlijk geen zin in heb. Dat is meestal al genoeg om te realiseren dat het een impuls actie was en dat ik het nu beter even niet kan doen. Later, als mijn huidige taak af is. Dan kan ik Facebook checken.

Zo beste comrades… zo houd ik mijn internet verslaving in bedwang.

Entertainment

Al drie jaar lang leven we zonder tv. Althans, we hebben wel een tv scherm in huis maar we hebben geen Ziggo abonnement. We kunnen dus niet het journaal kijken. Ik heb ook geen idee wie er in de finale van The Voice staat en ik kan ook niet zien wat voor grappen en grollen onze mollige vriend Paul de Leeuw nu weer uithaalt. We besparen hierdoor heel veel geld, want een tv abbo is niet gratis (scheelt ons 360 euro per jaar).

Belangrijker is, is dat we heel veel tijd ‘over’ houden. Ook houd ik wat meer mentale ruimte vrij om de dingen te doen die ik wel wil doen. Nadeel is wel dat we de kleine nieuwtjes niet altijd even goed mee krijgen. Resultaat is dat ik soms niet mee kan praten op een verjaardag over bepaalde onderwerpen. In het begin voelt dat wat vervelend aan, maar het is ook heerlijk om niet alles te hoeven weten.

Mijn naam is Percy. Geen wikipedia.

Wat Iris en ik dan wel doen om ons te vermaken?

Ik merk dat ik veel meer ben gaan lezen op mijn e-reader. Boeken. En lange internet artikelen zoals deze, deze en deze. Dingen waar ik iets mee kan en waar ik iets aan heb. Als ik tv kanalen zou hebben dan zou ik dat waarschijnlijk veel minder doen. Ik zou dan voornamelijk aan het zappen zijn. Ook al wil ik dat niet, toch gebeurd het. En daarom leg ik de beperking op dat we geen tv kanalen hebben. Zodat ik ook weer eens een boek lees!

Even voor de duidelijkheid. Ik heb niets tegen mensen die tv kijken, gewoon lekker doen! Maar voor mij werkt het niet als ik zoveel keuzes heb. Ik beland dan van afleiding in afleiding en verzin duizend en één excuses om daarin te blijven. Vandaar de dictatoriale vuist van Supreme Leader Percy. GEEN TV!

Door deze keuze zijn we veel meer gaan creëren. Iris schildert bijvoorbeeld vaak of is bezig met haar Japanse taal cursus. Ik schrijf een artikel of probeer een nieuw akkoord te spelen op mijn ukelele. Zo af en toe kijken we een documentaire op Netflix of op Uitzending gemist via internet (dank lieve mensen voor het doorsturen van de vele geweldige kijk tips).

Er is altijd genoeg te doen, wees niet bang. Maar kies voor datgene wat jij echt wilt doen. Wil je alsnog The Voice kijken? DOE DAT! En geniet er verdorie van.

Met volle teugen.

Ik ben toch geen monnik!

Ik hoor het je zeggen: “Ja zeg Percy, wat een kluizenaars leven hebben jullie zeg. Ik kan dat niet hoor… ik ben toch geen monnik?”

Nee, je bent geen monnik, en ik ook niet. Zie het opleggen van beperkingen als een soort van vakantie. Als we op vakantie zijn hebben we ook weinig om ons heen. We betalen er zelfs voor om beperkingen te hebben. Sommige mensen kiezen ervoor om in een tent te slapen. Ergens op een grasveldje in plaats van een comfortabel warme bed.

Maar in een tent slapen voelt enorm vrij. Lekker in de natuur, even niets aan het hoofd. Even geen internet. Even niet moeten weten wat er in de wereld gebeurd. Rust. We laden op. We krijgen nieuwe energie.

We zijn op vakantie.

Je geniet van een goed boek, van een goede BBQ, van de omgeving en van elkaar. Is dat niet fijn? Wat als dat ook wat meer thuis kan? En ja tuurlijk, thuis ontvang je wel de blauwe enveloppen, en nee, het zal nooit zo zijn als op vakantie. Maar een beetje iets meer van dat vakantie gevoel thuis zou niet verkeerd zijn toch?

Dat is waar Iris en ik naar streven door voor onszelf een aantal beperkingen op te leggen.

Beperkingen voor jezelf opleggen moet je dus niet zien als beperkingen. Naar mijn idee creëert het juist een gevoel van vrijheid. Doordat we onszelf beperkingen opleggen creëren we fysieke EN mentale ruimte om ons te focussen op de dingen die we ECHT belangrijk vinden.

En dat is wat uiteindelijk telt.

Ik buig diep voor je

Als je begint met hier en daar een beperking op te leggen, leg dan de lat niet gelijk zo hoog. Maak kleine stapjes. Kijk eens naar jezelf en naar wat jou activiteiten per dag zijn. Word bewust van jezelf. Dat is stap 1.

Stap 2 is om actie te ondernemen.

Zit je te veel op Facebook? Kan je iets ondernemen zodat je minder vaak Facebook checkt? Misschien kan je je wachtwoord aan je geliefde geven zodat jij zelf niet meer kan inloggen (Dit hebben Iris en ik ook een jaar gedaan. Het wachtwoord voor Iris beheer ik nog steeds. Om de zoveel tijd log ik voor haar in).

Word je depressief van het journaal? Wie zegt dat je het journaal MOET volgen? Kan je het misschien zo inplannen dat je het één keer per week kijkt? Of vind een andere bron dan de NOS of nu.nl. Misschien decorrespondent.nl? Daar word het nieuws op een hele andere manier gebracht. Veel minder shockend en veel meer in-depth achtergrond verhalen.

Wil je afvallen maar is de koekjes trommel altijd rijkelijk gevuld? Vervang de koekjes voor iets anders. Al is het maar voor een week. Iris en ik hebben altijd snoep tomaatjes in huis ipv koekjes. Er zijn ook altijd walnoten en pecannoten in huis. Samen met pure chocolade (99%, voor de echte bikkels).

Leg jezelf een aantal beperkingen op en je zal al gauw ervaren dat het geen beperkingen zijn. Het geeft je een gevoel van vrijheid. Een gevoel van vakantie. En dat in je eigen huis. Gratis en voor niets.

Wees de dictator van je eigen leventje en ik zal diep voor je buigen.

Ik groet U, oh aanstaande Supreme Leader.

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: