Hoi Facebook. Daar Ben Ik Weer

 

Zo. Ik ben er weer. Terug op Facebook.

Een jaar geleden besloot ik om me Facebook account stop te zetten. Te deleten. Foetsie. Gone with the wind. Waarom ik dat deed dat kan je in dit artikel ‘Waarom Ik Geen Facebook Heb’ lezen.

Het is nu een jaar geleden en er is heel veel veranderd in mijn kleine leventje. Ik weet wat ik wil doen, ik weet wat ik van belang vind en ik weet waar ik voor wil gaan. De ‘Missie’ is gevonden.

Dat was een jaar geleden wel anders…

Ik wist niet exact wat ik wou gaan doen en had de grootste moeite om tot een ‘conclusie’ te komen. Dagen lang op Facebook zitten doet je dan niet veel goeds. Facebook is een perfect middel om afgeleid te worden en om te zien wat andere mensen allemaal aan het doen zijn. Dat vind ik leuk om te zien, maar het was tijd om zelf eens te kijken naar wat IK wilde gaan doen. Daar kan je alleen achter komen als je diep in jezelf durft te graven (he shit, word het toch weer zweverig…).

Het was tijd om Facebook gedag te zeggen. Opzoek naar wat ik wilde.

Een jaartje later

Ik ben nu een jaar verder en ik weet wat ik wil gaan doen. Mensen aanzetten om de beste levensstijl te kiezen die bij die persoon past. Niet leven op de automatische piloot. Nee. Gaan voor waar je voor gaat! Rook die sigaret als je wilt roken. Vecht tegen het dierenleed als je dat zo erg vind. Zoek ander werk als je je baas haat. Wees Vegan als je langer wilt leven.

Weet je… een boom heeft reden tot klagen, die kan zichzelf niet verplaatsen. Die staat vast in de aarde en zal daar altijd blijven. Die boom mag kankeren. Jij, jij hebt de vrijheid om je te verplaatsen. Om te gaan waar je naar toe wilt gaan. Run Forest, RUN!

Ok ok, het ging over Facebook…

Door hiervoor te schrijven probeer ik mensen in beweging te krijgen EN leer ik er zelf ook heel veel van. En het slaat aan. Want deze site is in 2 maanden tijd van 2 aanmeldingen (Koos en mijn moeder) naar 86 gegaan. En het blijft maar groeien (Iedereen bedankt die deze site door heeft gestuurd!). Hierdoor ontmoet ik veel nieuwe mensen. Via de mail hebben we mooie gesprekken en met sommige mensen spreek ik af om wat te drinken en te eten. Deze gesprekken inspireren me weer om nieuwe artikelen te schrijven, gericht op de dingen die bij de mensen en mijzelf spelen.

Het wiel draait harder en harder.

Maar ik wil geen eenrichtingsverkeer persoon zijn. Ik wil ook jou verhalen horen. Zien wat jij interessant vind en belangrijk vind om te delen. Ik wil horen wat je hebt te mopperen, ik wil weten waarom je bepaalde keuzes maakt. Dat doe je het beste om met elkaar af te spreken. Face to Face. Maar dat kan niet altijd, en niet iedereen heeft zijn eigen site om zijn visie te verspreiden.

En daar komt Facebook in de picture. DE manier om digitaal te connecten en te socializen. Niet als vervanging, maar als extensie. Verlenging. Een extra toevoeging.

En daarom heb ik me weer aangemeld bij Facebook.

Facebook pagina voor percytienhooven.com

Nu komt natuurlijk de grote vraag of ik een Facebook pagina ga onderhouden voor deze site?

Ja en nee.

Ja, omdat:
Men vraagt er naar. Facebook is meer dan een vrienden netwerk, voor veel mensen is het ook de plek om nieuws te ontvangen. Voor die mensen kan het handig zijn om updates van mijn site binnen te krijgen. Het is ook een goede plek om meer dan alleen mijn artikelen te delen. Ik lees heel veel andere blogs, blogs die mij enorm inspireren, en die deel ik graag met mijn lezers.

Nee, omdat:
Er is ook een NEE kant aan het verhaal. Facebook is heel evil met het beheren van een Like Pagina. Stel je de volgende situatie voor. Stel, ik heb 100 volgers en ik plaats een nieuw artikel. Facebook bepaald, via een rekenkundige manier, dat ongeveer 10 ‘fans’ het artikel in hun timeline te zien krijgen. Als ik wil dat meer dan 10 man van de 100 mijn artikel te zien krijgt, dan moet ik Facebook flink gaan betalen.

Berichten promoten noemen ze dat.

Het aantal mensen dat mijn artikelen leest, de hoeveelheid, dat vind ik niet zo heel belangrijk. Ik heb liever dat één persoon mijn artikel leest en die er ook echt wat aan heeft, dan dat er 10 man het artikel zien, maar er niets mee doen. Kijkcijfers zijn goed voor de kortzichtige ego, maar niet belangrijk in het grotere geheel (makkelijker gezegd dan gedaan hoor. Ook ik kijk soms meerdere keren per dag naar de google analytics pagina van deze site).

Maar wat ik nog veel vervelender, en zelfs kwalijk, vind is dat JIJ niet meer de keuze krijgt om mijn artikelen te lezen, maar dat een algoritme van Facebook bepaald wat JIJ te zien krijgt. Ongeacht of je nou wilt of niet. De persoon met de meeste centen, daar zie je waarschijnlijk de berichten van. Want die hebben fikse zakken met centen klaar liggen om in hun Facebook Marketing machine te gooien. (yes, daarom zie je soms Ikea voorbij komen of KLM of dat soort dingen…).

Ik heb hier nog 5,31 euro liggen…

En daarom werk ik hard aan mijn nieuwsbrief die ik wekelijks verstuur naar mijn lezers met verse nieuwe content. Een nieuw artikel en een leuke kijktip die van toepassing is op het artikel van die week. Ik steek er met liefde veel tijd in want als je die nieuwsbrief binnen krijgt, dan kan JIJ bepalen of je hem wilt lezen of niet. Wil je hem niet lezen? Helemaal goed! Dat vind ik mooi. Dan maak JIJ tenminste die keuze (precies waar deze site over gaat), en niet een of ander software programma.

Ik heb er vertrouwen in dat je slim genoeg bent en dat je zelf de juiste keuzes kan maken. Daar hebben we geen rekenkundig model van Facebook voor nodig.

Facebook en de toekomst

Nou, daar ben ik weer, op Facebook. En nu weet je ook waarom. Ik kijk er best wel weer naar uit om met je te connecten en links met elkaar te delen. Lachen om de stommiteiten van het leven, en huilen om de ellende.

MAAR, laten we niet vergeten (reminder aan mijzelf) dat het GEEN vervanging is. Dus connect met me, maar laten we snel afspreken om koffie te gaan drinken.

Ow en mocht je mijn site interessant vinden, dan is de beste manier om nieuwe content te ontvangen om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Dan weet je zeker dat jij in control bent, en niet Facebook. En als je het niet interessant vind… je kan je altijd uitschrijven. Enjoy!

(onder aan deze post vind je het inschrijf formulier)

En voor de mensen die toch graag hun nieuwtjes op Facebook lezen. Ik ben er vanaf nu ook aanwezig om je te voorzien van de laatste content 🙂

Speciaal voor u…

facebookoptie2b

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal