Er was eens een zakenman, in Japan, die erg druk was. Hij was CEO van een grote organisatie, was kostwinner voor zijn gezin en zat in diverse verenigingen als bestuurslid. Hij had het druk. Heel druk. Zo druk dat hij niet meer kon genieten van zijn mooie auto, zijn prachtige vrouw en zijn snel opgroeiende kinderen. De passie voor zijn werk was allang weg.
Dit ging niet zo langer. Hij moest en zou hulp vinden.
Een goede vriend van de zakenman adviseerde hem om langs het zen klooster te gaan. Hij had van anderen gehoord dat daar een oude leraar was die hem misschien wel wat tips kon geven.
“Wat kan een oude monnik mij nou voor een advies geven? Zo een man doet waarschijnlijk niets anders dan thee drinken en tuinieren. Hoe kan hij mij nou helpen!”
“Ga gewoon. Probeer het. Je weet nooit…”
De zakenman vond het maar een raar idee. Maar hij had veel vertrouwen in zijn vriend. Zijn vriend was niet gek. En wat had hij te verliezen? Hij ging toch maar even een kijkje nemen.
Maar zodra het zweverig zou worden, dan zou hij direct opstappen. Gewoon, even snel advies inwinnen. Daar kwam hij voor.
Eenmaal bij het klooster aangekomen vond hij de oude zen leraar. De leraar ging akkoord om de zakenman op weg te helpen. Ze namen plaats in een grote kamer, waar niets anders stond dan een thee set. Ze namen beide plaats op de grond. De leraar begon met het zetten van thee.
Dat thee zetten duurde lang, veel te lang, vond de zakenman. Zeker wel vijf minuten. In die vijf minuten had hij allang wat e-mails kunnen versturen. Of hij had de planning voor morgen alvast door kunnen nemen.
“Zo.” De thee was ingeschonken. “Neem wat thee.”
De zakenman pakte het kleine kopje beet en gooide de thee in één keer naar binnen.
“Waarvoor ben je hier?”
“Nou, een vriend van mij adviseerde me om naar u toe te gaan. Ik heb het namelijk super druk met mijn werk, mijn familie, mijn dingen weet je, en het voelt alsof ik een burn-out heb. Kent u dat? Een burn-out? Ow, en mijn vrouw die…”
De leraar onderbrak hem:
“ZAZEN! Eén keer per dag. Kom over een week terug.”
De oude leraar maakte een buiging en stond op. Een Japans gebruik om aan te geven dat het gesprek voorbij is.
Huh? Wat is dit nu? Zazen? Dacht de zakenman. Eén keer per dag?
Zazen is het Japanse woord voor meditatie. 25 minuten stil zitten op een stoel of kussen. Tijdens de meditatie doe je niets anders dan je ademhaling tellen. That’s it. Het is een zeer oude techniek om de dagelijkse hectiek even te laten voor wat het is. Je neemt even afstand van al je verplichtingen en zorgen. Niets denken, niets doen.
De eerste dag mediteren ging hem goed af. En ja, het voelde wat raar aan, maar het gaf hem ook wel een goed gevoel. De tweede dag ging ook goed. Op de zaak was het nog steeds druk natuurlijk, maar het leek alsof de boel iets beter verliep. De derde dag… Nee. Niet gelukt. Hij had het veel te druk om te mediteren. Met een overvolle agenda is het moeilijk om 25 minuten vrij te maken. Kostbare tijd ging verloren. Tijd die hij toch al niet had.
Dat mediteren was niets voor hem.
Maar hij wou niet direct opgeven en ging terug naar de oude leraar. Hij was benieuwd of de beste man niet een andere techniek had om het leven wat meer onder controle te krijgen.
De oude leraar zette opnieuw thee. Dit keer duurde het nog langer. Zeker wel 10 minuten! Na een eeuwigheid thee te hebben gezet vroeg de leraar:
“Heb je gemediteerd?”
“Ja. De eerste twee dagen gingen goed, maar daarna ben ik gestopt. Mediteren is niets voor mij. Ik heb het echt heel erg druk. Heeft u misschien nog een andere tip? Iets wat ik beter kan combineren met mijn drukke agenda?”
De oude leraar nam een slokje van zijn thee. Drie minuten gingen voorbij voordat hij eindelijk begon aan een antwoord.
“Hmmmmmmm, ja… ik snap het. Het is erg lastig om één keer per dag te mediteren als je zo een druk bestaan hebt als jij.”
“Maar ik denk dat ik wel een tip voor je heb.”
De zakenman keek hem hoopvol aan. Hij was radeloos met zijn leven, hij was zijn drukke bestaan meer dan zat. Spuug zat. Maar mediteren ging echt niet. Had de oude leraar een andere tip? Een snelle oplossing zodat hij snel weer door kon met de orde van de dag?
“Beste vriend. Wat jij moet doen is het volgende;”
“TWEE KEER PER DAG MEDITEREN!”
Wat je NIET wilt horen
Het advies van de oude zen leraar is het advies dat we niet willen horen. Het is hetzelfde advies dat ik laatst kreeg van mijn huisarts. Ik had weer eens een longontsteking en ik vertelde hem dat ik al een week plat lag. De antibiotica werkte wel, maar ik was het zat om de hele dag op bed te liggen, ik wilde door met leven. Dus vroeg ik mijn huisarts om raad.
En wat zei hij?
Dat ik nog maar een week plat moest liggen…
Dat is precies wat ik NIET wilde horen. Ik wilde dat hij mij snel beter maakte, met pillen met drankjes, zet het leger in! Alle bijwerkingen nam ik voor lief. Desnoods doet hij maar een of andere Voodoo truc, het zal me een worst wezen. Als ik maar NU beter werd.
NU!
Ik was opzoek naar een snelle oplossing. Ik was de drukke zakenman.
Maar helaas. Er zijn geen snelle oplossingen. Mijn huisarts had gelijk, net zoals de oude zen leraar uit dit verhaal. De zakenman moet twee keer per dag gaan mediteren, en ik moet nog een extra weekje plat liggen.
De quick fix
In onze huidige maatschappij zijn we vaak opzoek naar een snelle oplossing voor onze problemen. We zijn al snel bereid om onze portemonnee op tafel te gooien om product X te kopen. Product X die al onze problemen oplost. De reclame industrie weet hier goed op in te spelen:
Schone witte tanden? Neem tandpasta ‘X’.
Snel afvallen? Volg dieet ‘Z’ en boek SNEL resultaat.
In één klap succesvol zijn? Koop een outfit van ‘Y’.
Financieel onafhankelijk zijn? Beleg KOSTELOOS je geld bij ‘Z’.
Minder geleefd worden? Lees percytienhooven.com
We weten donders goed dat het niet werkt, en ik heb zo een gevoel dat jij – als lezer van mijn site – dat ook wel weet. Daar ben je slim genoeg voor. Maar als we niets anders dan snelle oplossingen voorgeschoteld krijgen dan willen we nog wel eens vergeten dat het snelle oplossingen zijn. De snelle oplossing word het begin punt. Het is de nieuwe standaard.
Hierdoor klinkt het advies van de huisarts haast buitenaards. En is het advies van de zen leraar uit het verhaal zo abstract, dat we er niet eens mee weten om te gaan. Het is totaal Out of the Box Thinking, terwijl het dat eigenlijk niet is.
Het is gewoon gezond verstand.
Duizend en één excuses
De zakenman heeft duizend en één excuses om niet twee keer per dag te kunnen mediteren. Excuses, net zoals jij en ik veel excuses hebben. Hij was te druk, hij vond het zweverig, hij had geen tijd.
Onze excuses klinken meestal zoiets als dit:
“Ik voel me niet fit genoeg om naar de sportschool te gaan.”
(Ga dan juist! Je zal je veel fitter gaan voelen.)
“Ik heb te weinig geld om te sparen.”
(Begin met 50 cent. Creëer de gewoonte van het sparen. Je zal zien dat je daarna opeens een euro kan sparen. Dan twee euro, tien euro etc etc.)
“Om gezond te eten moet je zelf koken. Daar heb ik geen tijd voor.”
(Zelf koken is een stuk goedkoper en vaak ook gezonder. Je voelt je beter en je houd geld over.)
“Ik ben te verlegen om op dat meisje af te stappen.”
(Praat met vreemde mensen bij de bushalte. Oefen het gesprek. Raak vertrouwd in het hebben van een gesprek. Dat meisje komt later wel.)
“Ik heb het al druk genoeg. Ik heb geen tijd om te mediteren.”
(TWEE KEER! TWEE KEER!)
Duizend en één excuses om niet te doen wat we zouden moeten doen. Zo komen we niet heel ver en voor je het weet word je gele… jajajaja ‘geleefd.’ Dat weten we nu zo onderhand wel. Toch?
Uh uh.
Het begin is moeilijk. Maar zodra de zakenman het lukt om twee keer per dag te mediteren zal je zien dat hij het daarna nog maar één keer per dag hoeft te doen. Hij zal het altijd druk hebben op zijn werk, daar gaat meditatie niets aan veranderen. Maar hij kan er wel voor zorgen dat op de lange termijn er mentaal meer rust is. Zo kan hij beter belangrijke keuzes maken en voelt het alsof de boel onder controle is. Wel zo belangrijk voor een baas van een groot bedrijf.
Hij moet even door de zure appel heen bijten maar op de lange termijn is het het beste wat hij kan doen.
Snelle oplossingen bestaan niet.
Nou beste lezer, ik voel me nog steeds ziek dus tja, ik ga nog maar een weekje plat liggen.
Maar mocht je een quick fix voor me hebben… let me know!
##
De foto bovenaan dit artikel heb ik gemaakt bij ons voor de deur. In Juni. Als we jong zijn luisteren we vaak nog wel naar het advies van paps en mams. Later denken we het toch zelf beter te weten…
– – –
Percy’s mailing
Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!
Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!
— INSERT MAIL POP UP —
– – –
Bedankt voor het delen van dit artikel!
Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal