Ik Ga Op Reis en Neem Mee… NIETS!

 

Volgende week vertrek ik voor een maandje naar het land van mijn vriendin, Taiwan. Ik kijk er naar uit om me opnieuw te begeven in een totaal andere cultuur.

Reizen is altijd leuk!

Maar er is ook één ding wat ik niet leuk vind aan het maken van een reis… De vele bagage. En daarom doe ik het dit jaar drastisch anders.

Ik ga op reis en neem mee…. Een 20 liter rugzak!

deuter

Waarom?

Naar mijn mening nemen we veel te veel spullen mee op reis. Vorig jaar had ik een koffer vol met spullen mee naar Taiwan, en om eerlijk te zijn… ik heb er haast niets van gebruikt.

Ik denk dat 75% van de spullen overbodig was. Zo had ik een vlieger mee, bord spellen, diverse camera’s en instrumenten. Al deze dingen zijn niet eens de koffer uit geweest. Mijn bepakking kan daarom dan ook een stuk lichter. Veel lichter.

Ik heb drie redenen waarom ik mijn bepakking wil minimaliseren:

Praktisch. Reizen zonder bagage is zoveel sneller, leuker en goedkoper. Stel je voor als je je zware koffer niet meer mee hoeft te nemen? Hoeveel relaxter zou dat wel niet zijn? Hoeveel verder zou je kunnen reizen?

Je kan ook veel minder vergeten. Alles zit bij elkaar, en je ticket heb je zo gevonden. Nooit meer situaties zoals:

digitalnomad

Filosofisch. Ik heb het er al een keer over gehad, over het vullen van leegte in ons bestaan. Bang voor de verveling. Dat geld ook voor als we op reis gaan. Resultaat: Een koffer vol met entertainment.

Maar als je je nooit ‘verveelt’ is het lastig om je omgeving echt te observeren. Ik begin er steeds meer in te geloven dat het voor ons allen goed is om je zo nu en dan even de pleuris te vervelen.

Je vervelen in een ver land betekend dat je de omgeving meer zal gaan verkennen. Lekker ronddwalen zonder ANWB reisboekjes. Zonder Tripadvisor. Zonder Lonely Planet. Gewoon, rondlopen. Slenteren. Dat hebben we vorige jaar ook gedaan en dat waren vaak de meest mooie momenten. Dit jaar hebben we voorgenomen dat we meer zullen gaan ronddwalen. Zonder missie, zonder doel. Zien waar we uit komen.

Als je dan ook nog weinig spullen hebt om mee te sjouwen, dan is dat extra fijn. Je komt veel eerder op plekken waar je anders niet zo snel zou komen.

Medisch. Zoals sommige van jullie weten heb ik zeer slechte longen en moet ik in de nacht gebruik maken van een beademingsmachine.

De beademingsmachine is aardig zwaar.Ook moet ik allerlei medische spullen meenemen. Ik heb het al flink geminimaliseerd (verpakking verwijderd van alle reserve spullen), maar vroeger kon ik niet eens op reis zonder dat een groep vrienden met me mee moest. Die hielpen me dan met het dragen van de spullen. Of mijn ouders. En zelfs een keer mijn opa en oma.

Dit is een extra reden om alles zo minimaal mogelijk te houden. Ik heb mijn bagage zo gereduceerd tot het essentiële, zodat het nu mogelijk is om zelfstandig te reizen. Dat klinkt voor jou misschien niet zo spannend, maar voor mij opent dat vele deuren! Er gaat een wereld voor me open aan reis mogelijkheden. Mogelijkheden die ik eerst niet had durven dromen.

Mijn bepakking in 2015

Hieronder wil ik je laten zien wat ik allemaal nog wel meeneem. Het is niet veel, maar ik ben helemaal voorzien. Voor vakantie en zelfs om daar aan deze site te werken.

Ik heb het onderverdeeld in 4 categorieën:

Techniek

Dit is mijn ‘mobiele studio’. Mijn versie van een Digital Nomad. Het is mijn droom om later in mijn leven een half jaar per jaar in het buitenland te wonen, en deze maand zal een test zijn om te zien of ik ook kan werken vanaf een exotische locatie. Zo wil ik video’s editten, iedere week een artikel schrijven, aan de site werken etc. Daarom bestaat de helft van mijn bepakking uit techniek.

techniek

Macbook Air 11 inch. Dit is mijn hoofdcomputer. Ook in Nederland. Ik doe hier al mijn schrijfwerk op, edit video’s, houd contact met vrienden en familie en werk door aan mijn site. Het is mijn mobiele werk ruimte.

Kobo Aura HD. Lezen is de weg naar kennis en succes (vul in wat succes voor jou betekend). Lezen is food for the Brain. Een tijdje geleden vroeg ik een 92 jarige mevrouw wat het geheim was van gezond oud worden. Ze zei: “Lezen. Veel lezen.”

Ik zweer bij mijn e-reader. Het leest naar mijn idee veel fijner dan een iPad.

De Sony RX100 Mark 3. Ik hou van mooie foto’s. Maar ik heb geen zin om een joekel van een camera mee te zeulen. Vandaar deze kleine, zeer goede camera. Net zo goed (en duur) als een spiegelreflex, maar duizend keer kleiner. Ik heb al twee vrienden overtuigd om er ook één te kopen haha.

Check hier wat foto’s die ik gemaakt heb afgelopen jaar: Percy’s foto’s op Flickr

Gorillapod Magnetic. Als je een groepsfoto maakt, dan is het extra leuk als iedereen in beeld staat. Inclusief jezelf. Daarom heb ik dit kleine statiefje aangeschaft. Zodat de groeps foto compleet is.

Wacom tekentablet. Als ik niet schrijf dan gebruik ik een tekentablet om mijn computer te bedienen. Ik gebruik hem voor foto bewerking, design dingetjes, video editing en algemeen computer gebruik. Zo voorkom ik RSI.

Seagate 2TB HD. Om mijn foto’s en video’s goed te backuppen neem ik een externe harde schijf mee.

iPhone 6. Dit is mijn wekker, mijn navigatie, mijn mp3 speler en mijn notitieboekje.

Kleding

Ik heb niet zoveel kleding, sterker nog, ik draag in Nederland altijd drie dezelfde setjes (lees hier waarom). Naar Taiwan neem ik twee setjes mee. Eentje doe ik aan, en de andere set gaat in de rugzak. Wel neem ik iets meer onderbroeken en sokken mee. En een t-shirt om in te slapen.

DSC07480

Toilet spullen

Ik neem geen handdoeken mee, geen shampoo, geen washandjes. Dat hebben ze daar wel. Ik houd niet van luchtjes en parfum dus dat heb ik sowieso al niet. Een kam en gel hoef ik niet mee te nemen aangezien ik een kale kop heb, en scheren doe ik altijd al zonder scheerschuim.

Dat zorgt ervoor dat mijn toilettas er ongeveer zo uit ziet haha:

toilet

Beademingsmachine

Door mijn lichamelijke beperkingen ontkom ik er niet aan om naast mijn rugzak een extra koffertje mee te nemen. Hieronder een foto van al mijn medische spullen die mee gaan naar Taiwan. Dit is denk ik 50% minder aan spullen wat iemand anders met beademing mee zou nemen.

DSC07483

Daar gaan we dan!

Als je dit alles in de rugzak stopt en in het koffertje, dan ziet mijn totale bepakking voor een maand er zo uit:

totaal

DSC07475

Voor iemand die een beademingsmachine meedraagt is dat niet veel toch? Ik denk zelfs dat het, inclusief beademingsmachine, minder is dan wat gemiddeld Nederland meeneemt!

Ik moet wel zeggen, mijn vriendin neemt wel gewoon een grote koffer mee. Omdat we naar het land van haar familie gaan neemt ze allerlei Nederlandse cadeautjes mee. 20 pakken stroopwafels bijvoorbeeld. Deze manier van reizen is vooral een test voor mij, om te zien of ik dit kan. Want als mij dit lukt, met beademing en al, dan is het zeer zeker ook mogelijk voor haar.

Waarom dit belangrijk is?

Omdat Iris en ik in de toekomst heel graag een half jaar per jaar in het buitenland willen wonen. Zo willen we per jaar diverse landen aan doen en vanuit daar werken. Iris kan dan gaan schilderen en geeft weg/verkoopt haar werk in het land waar we zijn. En ik schrijf artikelen, edit video’s en werk aan websites op mijn laptop. Zo willen we bijvoorbeeld graag naar Canada, China, Peru, Mongolië, India, Zuid-Korea en Japan.

Dat zijn stevige reizen. Taiwan, daar ben ik al een paar keer geweest, en is dus vertrouwd gebied. Deze reis is een test om te zien of ik kan leven met het essentiële en of het mogelijk is om vanuit een ander land mijn site draaiende te houden.

Als ik terug ben laat ik je weten hoe het ging!

—————

Ook geïnteresseerd in het leven als Digital Nomad? Hierbij een aantal blogs die mij enorm hebben geïnspireerd:

neverendingvoyage.com. Simon en Erin zijn nu al vijf jaar aan het reizen. Ze vertellen je op deze site hoe ze het doen. Waarom ze het doen en hoe ze aan geld komen. Er ging een wereld van mogelijkheden voor me open toen ik hun site las.

tynan.com. Tynan heeft als nomad geleefd en woont nu al een paar jaar in een RV. Hij heeft veel tips over de perfecte rugzak inhoud en vertelt je hoe je goedkoop kan vliegen.

regevelya.com Regev Elya, nog zo iemand.

A Sort Of Interesting Life.com Dan Brown (nee, niet de schrijver) verkocht alles en is gaan leven op een boot. Zodat hij meer van de natuur kan genieten dan dat hij zou doen als in een woning.

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: