Minder is Meer

 

Het mooie van de 21ste eeuw is, is dat alles beschikbaar is. In het algemeen hebben we genoeg om onze buikjes vol te eten. We hebben genoeg financiën om iets leuks te doen en veelal hebben we een plek om te slapen. Onze huizen zijn gevuld met de nieuwste gadgets en gekste prulletjes.

We hebben het nog nooit zo goed gehad.

Toch hebben we soms het gevoel dat er meer is dan ‘dit’. De een zoekt het in het spirituele terwijl de ander zich suf koopt bij de Media Markt.

Beide opzoek naar ‘meer.’

De angst voor minder

Een maand geleden hebben Iris en ik ons huisje een beetje opgeruimd. Na wat schuiven en dingen naar de kringloop te hebben gebracht, ontstond er plots een lege plek in onze woning. En om je eerlijk te zeggen; dat vond ik niet zo fijn. Het huis voelde erg leeg aan. Ik ging gelijk op zoek naar iets om die plek te vullen. Met een kastje of iets dergelijks.

En hier zit gelijk de kern van het probleem bedacht ik me later; de angst voor leegte. Daarom gaan we met ze allen massaal op zoek om die leegte te vullen. Wat dat ook is. Leegte in je huis, leegte in je baan, leegte in je partner, leegte in je hart, leegte in je maag…

Leegte, daar moeten we niets van hebben.

Ik begin steeds meer bij mezelf te merken dat het opvullen van die leegte juist meer leegte in mijn leven creëert. Nog erger, ik word aardig moe van het constant moeten opvullen van mijn tijd en ruimte! Misschien is het mijn leeftijd, maar ik geniet steeds vaker van minder.

 

Minder spullen, minder projecten, minder verplichtingen en minder keuzes.

Het zorgt ervoor dat ik blijf ademen, dat ik ruimte heb, mentaal en fysiek en dat ik kan focussen op wat ik denk dat van belang is.

Ik ga het op mijn verlanglijstje schrijven voor de goedheilig man:
“Beste Sint, ik ben erg lief geweest, kijk maar in uw boek, en daarom vraag ik dit jaar een beetje minder.”

Zeg ja tegen nee

De truc om optimaal te genieten van de 21ste eeuw is om het principe minder is meer te omarmen. Zie het als een extreme luxe dat je kan zeggen dat je iets NIET wilt. In andere delen van de wereld moeten mensen wel ja zeggen tegen veel dingen die ze niet willen. Wij hebben hier wat meer speel ruimte om die keuze bewuster te maken. Laten we dat dan ook doen!

Ik denk namelijk dat dat pure rijkdom betekend. Het is de controle om ja of nee te zeggen tegen de dingen die je wel of niet wilt.

“There are two ways to be rich: One is by acquiring much, and the other is by desiring little.”
— Jackie French Koller

Leven met minder, ik probeer het steeds meer, maar het is niet heel gemakkelijk in een wereld waar iedereen naar je staat te schreeuwen. In een wereld waar de advertenties je om de oren vliegen en iedereen om je aandacht vraagt.

Zelfs ik vraag je kostbare tijd om dit artikel te lezen…

Doe je mee?

Of het te doen is, leven met minder? Jazeker!
Hierbij een paar kleine tips om te beginnen:

1. Houd een vergadering kort. Je put jezelf, en een ander, alleen maar uit.

2. Heb één to do item per dag. Probeer niet als een gek alles te doen.

3. Maak minder afspraken, zeg vaker nee. Tegen sociale verplichtingen en tegen nieuwe projecten.

4. Doe niet aan multitasken. Multitasken bestaat niet.

5. Wees niet de goede consument. Koop minder. Geniet van wat je al hebt. Ook al zegt onze premier dat je het wel moet doen.

6. Neem de tijd en rust voor jezelf. Vul niet elk moment van je dag met ‘iets.’

7. Deze is moeilijk… Eet snacks uit een kommetje. Vreet niet die hele zak leeg!

minder_site

8. En deze is aan mijzelf; Houd de artikelen van deze site kort… maar krachtig.

Minder = Meer

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: