Betaal Wat Je Wilt; Waarom Het Werkt!

taiwanflag  中文版點這裡  (Dit artikel is ook in het Chinees te lezen.)

 

Een aantal van jullie weten dat ik en mijn vriendin op een wat aparte manier schilderijen verkopen. Wij hanteren namelijk het Betaal Wat Je Wilt principe.

Dat doen we nu ongeveer een jaar lang, en in dit artikel wil ik je vertellen waarom we dat doen, en of het werkt.

Daar gaat ie!

Start met een sterke waarom

Van enorm belang is om te weten waarom je doet wat je doet. Dat maakt het grote verschil! Waarom maak je animatie films? Waarom werk je in de horeca? Waarom schilder je? Waarom ben je juffrouw? Het kan een nogal confronterende vraag zijn, i know. ‘Om een goede boterham te verdienen’ is voor velen de hoofdreden. Het schijnt dat we daar niet altijd even gelukkig van worden (lees: 35% van Nederland is niet erg enthousiast over zijn baan).

Begin 2014, toen ik zelf nogal bezig was met de vraag waarom ik iets doe, stelde ik diezelfde vraag aan mijn vriendin, Iris, die schilderijen maakt. We kwamen erachter dat haar waarom als volgt is: “Om zoveel mogelijk mensen op te vrolijken. Een glimlach op het gezicht te toveren doormiddel van haar schilderijen.”

De waarom was zeer duidelijk.

Niet Bitcoin, maar liefde is de nieuwe currency

Iris had al eens eerder geëxposeerd en ze had toen één schilderij verkocht. Ze hanteerde een vaste prijs. Vaak kreeg ze te horen dat men haar werk erg mooi vond, speels, kleurrijk en heel vrolijk. Maar men kon het niet betalen.

Duidelijk en heel herkenbaar. Maar als je je prijs enorm laag maakt dan ben je je werk aan het onder waarderen. En dat is ook weer niet bedoeling.

Tijd voor een andere aanpak.

Ik weet niet meer hoe ik erop kwam, maar op een dolle avond stelde ik aan Iris voor om niet meer te werken met een vaste prijs. Ik stelde voor dat mensen zelf mochten bepalen wat ze willen betalen. Terwijl ik het zei moesten we beide lachen.

In de avond hebben we allemaal wel eens van die domme ideeën toch?

Maar toen we de volgende dag aan het ontbijt zaten hadden we het er nog eens over. En eigenlijk was het helemaal nog niet zo een gek idee! Radio Head had er ook veel succes mee, dus waarom wij niet? Het paste ook goed samen met haar waarom: “Zoveel mogelijk mensen laten genieten van mijn werk.” Als men zelf kan bepalen wat men wilt betalen… Dan is er geen belemmering meer om een schilderij niet te kopen. Hierdoor bereik je veel meer mensen, en hopelijk is het gemiddelde bedrag voldoende om je zaakje te runnen.

En tja, wat kost een schilderij eigenlijk?

Wat een banaan kost is een duidelijk verhaal. Je weet wat je betaald, je weet wat je krijgt. We gaan niet in discussie bij de kassa (althans, niet iedereen). Maar kunst, wat kost dat?

Kunst komt bij de kunstenaar uit het hart. En hopelijk beland het bij iemand in zijn of haar hart. Maar wat zijn de kosten van deze transactie? Daar is geen pijl aan vast te knopen. Ja tuurlijk, je kan materiaal kosten gaan rekenen, maar met kunst slaat dat naar mijn idee helemaal nergens op. Het slaat de boel enorm dood. In het Rijks Museum ga ik ook niet vragen wat Rembrandt heeft besteed aan zijn materiaal voor de Nachtwacht…

Liefde, nog zoiets. Daar kunnen we ook geen prijs voor geven. Tenzij je uit gaat dat liefde alleen sex is. Dan kan je voor je ‘liefde’ heel goed terecht op de Amsterdamse wallen. Daar betaal je een vaste prijs voor ‘liefde’. Maar voelt dat aan als echte liefde? Liefde is veel meer dan een financiële transactie, net zoals kunst. Voor de een is het meer waard dan voor de ander.

Als iemand zijn of haar hart aan je geeft dan vraag je toch ook niet:

kostdat

Kunst is emotie. En moet dan ook een prijs kaartje dragen wat niet verbonden is aan de gemaakte uren of materiaal kosten. Het moet verbonden zijn aan de emotionele waarde van de kunstenaar, zijn of haar ‘waarom’ en de persoon die het graag wilt hebben.

De mensheid is zo slecht nog niet

Daar gingen we dan, op naar de tweede expositie. Bij Axioncontinu, een verzorgingstehuis in Utrecht. Dezelfde plek als de vorige keer, dezelfde hoeveelheid schilderijen maar een andere aanpak.

Om een kort verhaal nog korter te houden; Twee maanden later waren er 8 schilderijen verkocht! Soms voor een klein bedrag, en soms voor meer dan wat we zelf zouden vragen. Als je kijkt naar het gemiddelde, zijn we uitgekomen op een prijs per schilderij die we zelf hadden gevraagd bij een vaste prijs.

Maar dit keer hebben we 8 schilderijen verkocht ipv 1! Leuk voor de financiën, maar nog belangrijker; er zijn nu 8 mensen die thuis genieten van een mooi schilderij. En ieder heeft betaald naar eigen draagkracht. Dat is pas een eerlijke prijs! Zo was er een oude dame, die in het verzorgingstehuis woonde, en de hele week al naar een schilderij stond te turen. Van de Domtoren. Ze was zelf geboren en getogen in ‘Utreg’ en woonde nu in het tehuis. In een kleine kamer. Ze kwam met het volgende voorstel:

Is 10 euro genoeg?

En daar komt het belang van je sterke ‘waarom’. Zeg je dan: “JA DAAG! BETALEN ZAL JE OUD MENS! EN VEEL OOK!” Of houd je vast aan je waarom; “Mensen gelukkig maken.”

Iris en ik hadden van tevoren al besloten dat we vast zouden blijven houden aan onze waarom, wat er ook gebeurd. We zouden zeker in dit soort situaties terecht komen en aan ons is het om hier correct op te reageren. Maar als je serieus kijkt… 10 euro. Is dat een tegenslag? Voor wie? De vrouw is dol gelukkig met haar schilderij, de waarom van Iris is vervult en ze heeft er zelfs voor betaald gekregen. Ok ok ok, niet veel.. Maar toch!

“10 euro is een mooi bedrag mevrouw. Moet u wel één ding beloven. Dat u het schilderij een mooi plekje in uw huis geeft ok? Dat is de grootste eer die een kunstenaar mag ontvangen. Een mooie, prominente plek voor het werk.”

Dat ging ze doen.

floor

Een dag later ontving Iris een mailtje van en andere koper. Deze persoon wilde een schilderij kopen voor 500 euro! Kijk, nog niet eens zo een slecht idee dat betaal wat je wilt!

Ik denk dat Betaal Wat Je Wilt voor ons werkt omdat we de mensen de vrijheid geven om zelf na te denken wat iets mag kosten. Mensen zijn in het algemeen best redelijk en geven zelfs meer uit als ze de vrije keuze krijgen.

Een jaar verder

We zijn nu een jaar verder en we hebben in 1 jaar tijd 24 schilderijen verkocht, 635 ansichtkaarten en 73 kalenders. Ja, Iris maakt winst. Geen miljoenen, maar meer dan genoeg om dit door te zetten en vast te blijven houden aan die oh zo belangrijke waarom. Het jaar is pas net begonnen maar ze heeft er nu al weer 7 schilderijen verkocht en heeft 8 opdrachten in de wachtrij staan. De toekomst ziet er goed uit.

En wat nog leuker is? Als je duidelijk communiceert wat je doet, dan gaan mensen vanzelf meedenken. Men gunt elkaar best wel wat en zo komen we dan ook in situaties terecht die we zelf niet hadden kunnen bedenken. Mensen laten portretten van hun vrienden maken, om die vervolgens weer cadeau te doen. Zo staan we plots op de Zelfgemaakte Markt, doen we een project met ouderen mensen, hangen er binnenkort wat schilderijen bij Karin’s Woonhuis en zijn we zelfs bezig met een project voor de politie!

Jaja, de politie!

En nog een leuk weetje is, is dat we 20% van alle winst aan het goede doel besteden. Een doel dat we zelf hebben opgezet. Wat dat is? Zorgen dat oudere mensen, met een kleine portemonnee, nog eens een dagje ergens heen kunnen gaan. Bijvoorbeeld een dagje naar de stad. Lekker koffie drinken. Even weg uit het tehuis. Niet iedereen kan dat soort vanzelfsprekende dingen bekostigen. Van dat uitje maken we een foto reportage en sturen dat op naar de kopers van de schilderijen. Men ziet dan waar hun geld aan besteed is. Ze krijgen te zien dat met hun financiën iemand anders ook weer blij is gemaakt! Ik noem het: Win-win-win.

En dit alles valt onder diezelfde ‘waarom’: Mensen laten genieten, doormiddel van een schilderij (in dit geval de opbrengst van de schilderijen).

Voor iedereen?

Werkt dat voor iedereen, dat Betaal Wat Je Wilt? Nee. Ik denk het niet. Het werkt alleen, denk ik, bij producten, diensten, die niet levens behoevend zijn en een persoonlijke tint hebben. Ik denk dat het een grotere uitdaging zou zijn als je toilet papier verkoopt. Weinig liefde in toilet papier… (Alhoewel dat hondje wel erg schattig is van page toilet papier haha).

Maar als je kan laten zien dat je voor iets werkt dat uit je hart komt, en ook nog laat zien waarom.. Dan hoef je verder niet veel meer te doen. De rest komt vanzelf. Dat merk ik zelf ook met deze site bijvoorbeeld. Zag je die illustratie voorbij komen in dit artikel? Van die twee leuke karakters met dat hartje? Die illustratie is speciaal voor dit artikel gemaakt! Door Natali Voorthuis. Ze bood zelf aan om iedere week een illustratie te maken bij een artikel. Wauw! Ik had het zelf niet kunnen bedenken en ben haar nu al eeuwig dankbaar. Een persoon met haar hart op de goede plaats.

Dit is een bewijs dat als je iets doet, met passie, dan komen andere mensen met opties voor je. Is dat niet super?

Wij gaan in ieder geval nog een tijd door met Betaal Wat je Wilt! Wens ons succes!

p.s: Het werk van Iris kan je trouwens hier vinden. Mocht je een leuk idee hebben voor een schilderij, voor jezelf of voor iemand anders, aarzel dan niet om mij te mailen!

DSC06915

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: