Het Advies van de Zuster

 

“Zuster, als u advies mag geven aan mijn generatie – die toch vrij veel te maken heeft met een stress vol bestaan – wat is dan uw advies?” vroeg ik de zuster van het Priorij Emmaus Klooster te Maarssen waar ik een week lang met mijn zen kornuiten een stilte retraite afsloot.

Ze zei: “Het durven zoeken naar wat in je zit.

“Ja maar hoe doe je dat in de praktijk dan? Hoe doe je dat als je niet religieus bent en niet in dit prachtige klooster zoals u woont?”

“Iets wat heel vaak over het hoofd word gezien door de jongere generatie van nu is het vrij maken van tijd voor jezelf. Men is altijd op zoek naar het volgende. Een nieuwe ervaring. Een nieuw snufje. Het nieuwe sociale media etc.”

“En als men dan eindelijk vrije tijd heeft dan word die direct vol geplanned met verschillende activiteiten. Hierdoor is er nooit echt rust.”

“Nooit tijd voor de spirituele kant van het bestaan.”

“Wij ontvangen veel mensen hier in het klooster met een burnout. Deze mensen komen dan hier om op te laden.”

“Het is altijd zo jammerlijk om te zien dat er eerst iets ernstig moet gebeuren voordat men echt begint door te hebben dat je spirituele kant van jezelf ook aandacht nodig heeft.”

“Je hebt daarvoor helemaal niets nodig, alleen een klein beetje tijd en ruimte voor jezelf. Ik merk echter dat de generatie van nu enorme moeite heeft met het durven te maken van keuzes.”

“Altijd een beetje bangig iets te missen. Gevolg is stress.”

“Ik raad de jonge mensen van nu dus aan om daar voor jezelf veel harder in te zijn. Om eerder tevreden te zijn met ietsje minder.”

“Hierdoor word het leven veel simpeler en kan je veel meer genieten van wat je eigenlijk al hebt. Plus je hebt wat tijd voor je spirituele kant.”

“Een kant die echt niet vergeten mag worden.”

“Dank u zeer voor u antwoord zuster. Daar heb ik enorm veel aan. Nog één vraagje: Heeft u Facebook?”

“Nee. Opzettelijk niet…”

“Mag ik wel een foto maken en uw wijsheid delen met mijn vrienden?”

“Eentje dan. Meer niet. Dan hoef je ook geen keuze te maken tussen de verschillende foto’s. Lekker gemakkelijk.”

En daarna verwijder je je Facebook oké?”

“Uh… Jaaaa maaar jaaa maar ja maaar…”

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal