Wie Zijn Je Vrienden?

Iedereen kent wel iemand die je beschouwd als echt een goede vriend. Het is iemand van vroeger, van nu, van het werk of van school. Van de sportclub of uit de buurt. Lieve mensen, aardige mensen. Gewoon, goede vrienden.

Iedereen kent ook wel iemand die zoveel energie van je vreet dat we deze persoon het liefst zo snel mogelijk uit ons leven willen donderen.

Ik vroeg me laatst af wie dat nou eigenlijk zijn? Wie zijn de mensen die ik graag om me heen heb en wie niet?

Drie lijstjes

Ik ben een persoon die voor van alles een lijstje heeft. Zo heb ik een lijstje gemaakt voor de boodschappen, voor de financiën, korte en lange termijn doelen, to-do lijstjes en zelfs een lijstje met daarin, in stappen, beschreven wat ik moet doen als ik wakker word. Mijn ochtend ritueel. Ik ben van mening dat hoe minder keuzes ik hoef te maken des te meer ruimte er in mijn hoofd is voor de belangrijke zaken.

We kennen het allemaal. Als we thuis een boodschappenlijst maken dan;
1. Vergeten we niets in de supermarkt.
2. Kopen niet willekeurig lekkere dingen.

Zou zoiets ook werken met een lijstje voor mijn vrienden? Als ik van te voren noteer wie ik wel heel graag wil zien en wie niet… werkt dat beter dan overal maar op in te gaan om achteraf weer tot de conclusie te komen dat ik en die persoon totaal niet bij elkaar passen?

Ik denk het wel. En daarom is het tijd voor ouderwets lijstjes maken. Hieronder de criteria van de lijstjes:

Lijst nr.3 : OPGEPAST! In dit lijstje staan de namen van mensen die ik eigenlijk zo snel mogelijk uit me leven wil mieteren. Het zijn vast goede mensen, ieder heeft zo zijn goede en zwakke punten. Maar naar veelvuldig met elkaar in contact te zijn geweest ga je wel beseffen wat de aard van het beestje is. En dan kan je een keuze maken. Houd je deze connectie warm of zeg je elkaar gedag?

Naar mijn idee zijn het de mensen die altijd iets van je willen maar nooit voor jou klaar staan. Deze mensen hebben het altijd over zichzelf en zullen nooit vragen hoe het met jou is. Het zijn de mopperaars, de nah sayers, de “wereld is klote en de politiek is de schuld van alles” mensen.

De wereld van deze mensen is donker, koud en verdrietig. Als het kan zeg ik het liefst TOT ZIENS tegen deze mensen.

Lijstje nr.2: Bevriend met mate. De mensen in dit lijstje zijn best ok. Je bent het niet altijd met elkaar eens en je zit net wat anders in elkaar dan de ander. Samen een wereldreis maken zie je niet zitten, maar een middagje naar de Efteling is best gezellig. Het is goed om elkaar zo nu en dan te zien, zolang het maar niet iedere dag is.

Deze personen hoeven we zeker niet te verwijderen. De mensen uit lijst nr.3, dat zijn de mensen die we gedag moeten zeggen. Voor lijst nr.2 geld het volgende:

Bevriend met mate.

Lijst nr.1: BFF (Best Friends Forever). Dit is de leukste lijst! En ook gelijk de belangrijkste. In deze lijst staan de namen van mijn beste vrienden. Het zijn de mensen die je eeuwig trouw blijven no matter what. Je kan met ze lachen, ze geven echt om je, ze maken je gelukkig en als je bij elkaar bent vliegt de tijd voorbij.

Het zijn mensen waar je een wereldreis mee durft te maken. Deze mensen bellen je op, niet omdat je iets voor ze moet doen, maar omdat ze willen weten hoe het met je gaat. Het zijn die mensen die in je plannen geloven en je daarin steunen. Ook al geloof je er zelf niet eens in! Deze vrienden geloven in jou krachten en zorgen ervoor dat jij net dat ene stapje maakt om te groeien.

Ken je dit soort mensen?

Ik wel. Ik heb ze nu zelfs in een lijstje staan. Natuurlijk weet ik wel een beetje wie dat zijn, ook zonder lijstje, maar het is fijn om het zo te zien. Alleen al kijkend naar het lijstje maakt me gelukkig en geeft me kracht. Ik zie persoon X en denk… goh! Wat fijn dat ik die heb mogen ontmoeten. Super. Of persoon Y, wauw, die moet ik snel weer eens bellen.

En ook het bekijken van de mensen in lijst nr.3 (de mensen die ik beter kan vermijden) geeft me een goed gevoel. Ik zie nu heel duidelijk waar mijn energie NIET naar toe moet gaan. Heerlijk!

Duidelijkheid, dat vind ik relaxt.

Wat is de volgende stap? Mezelf omgeven met mensen uit lijst nr.1. En lijst nr.1 vergroten.

De juiste mensen ontmoeten doe je zo

Ok. Mensen uit lijstje nr.3 zeggen we vaarwel. Mensen uit lijstje nr.2 die zien we gewoon zo nu en dan, maar hoe gaan we die mensen uit lijstje nr.1 meer ontmoeten?

Simpel. Opbellen en afspreken.

Maar het is niet zo simpel als het lijkt. Waarom niet?

Mikal, Best Friend Forever, is zo iemand uit lijst nr.1. We kennen elkaar al sinds we vier zijn en we weten elkaar nog steeds te vinden. De liefde voor Star Wars, Warhammer, computer spelletjes (vooral Nintendo) en alles wat nog meer nerd is is nooit weggegaan.

Toen Mikal van de week bij mij was hadden we het over dit onderwerp. We vroegen ons af waarom we onze aller beste vrienden minder zien dan we eigenlijk zouden willen. Waarom zien we elkaar zo weinig?

Wat bleek nou? Alle twee hebben we vaak de gedachte dat de ander te druk is om af te spreken. Terwijl dat helemaal niet zo is. Natuurlijk zijn we nu veel drukker dan vroeger, maar er is nog steeds tijd en behoefte om met elkaar af te spreken. Al is het alleen maar voor een potje gamen op de Nintendo.

Waarom gebeurd het dan zo weinig? Waar gaat het mis?

Bij het plannen van een afspraak. En daarom wil ik je even meenemen naar Taiwan…

De Taiwanezen

Toen ik en Iris voor een fikse tijd bij haar ouders in Taiwan verbleven, viel het me op dat er constant mensen op bezoek kwamen. Zonder een afspraak, totaal willekeurig. Vrienden, familie, oud collega’s van de vader van Iris en mensen uit de buurt. Zo kwam het wel eens voor dat we in de avond niet wisten wat we gingen doen. Maar geen nood. In Taiwan is altijd wel wat te doen en men is heel erg met elkaar verbonden.

En ja hoor. Het duurde niet lang of daar had je de tante van Iris. Ze kwam even op bezoek. Met eten natuurlijk. We aten wat en dronken wat. Hartstikke gezellig. En na een uurtje ging ze weer weg.

Toen ik aan Iris vroeg waarom ze zo snel weg ging beantwoorde ze mijn vraag met iets waar ik nog best lang over nagedacht heb. Ze zei zoiets als:

“In Taiwan is het gebruikelijk om elkaar veel te zien, maar nooit lang. In Nederland moeten jullie altijd alles plannen, afspraken maken, elkaar bellen, om vervolgens alles weer af te zeggen omdat er iets belangrijkers tussen komt. Iemand bezoeken voelt voor mij daardoor erg geforceerd aan. Als jullie eenmaal bij elkaar zijn blijven jullie een hele avond bij elkaar! In Taiwan doen we dat niet, dat is zeer ongebruikelijk. We zien elkaar wanneer we willen en zeggen ook snel weer gedag. Zo zitten we elkaar nooit in de weg en voelt op bezoek gaan niet aan alsof je avond gekaapt word.”

Dat vind ik mooi aan reizen naar een ver land. Je ziet hoe andere mensen iets doen. Er is geen beste manier om iets te doen, maar je kan je er wel door laten inspireren.

Deze twee elementen, afspreken en lang blijven, kan inderdaad een belemmering vormen bedacht ik me. De Taiwanezen doen niet aan lang blijven en/of plannen, ze zien elkaar gewoon.

Wat als ik de Taiwanese manier iets meer in Nederland kan toepassen? Zou dat werken?

Kan je vanavond?

Nu ik weet wie ik zeer graag om me heen heb ga ik het volgende doen. Eens per week neem ik lijstje nr.1 voor me. Ik zie de namen en kies willekeurig iemand uit. Ik pak de telefoon en bel die persoon op en vraag of hij/zij tijd heeft om NU, deze avond, een bakkie koffie te drinken. We blijven niet lang, een uurtje maar. Gewoon even bijkletsen.

Kan je die avond niet? Dan hoor ik dat graag (eerlijkheid, nog zoiets wat goede vrienden goede vrienden maakt). Kan je wel? Dan kom ik eraan!

Het klinkt wat geforceerd om dit zo te doen, maar ach. Ik heb het nu al een paar keer gedaan en het is echt super leuk om totaal willekeurig, lekker zonder reden.

Hoe minder er een reden is, hoe spontaner het is, en des te leuker is het bezoekje.

Weet wie wie is

Het punt van dit artikel is niet dat ik wil dat we allemaal geforceerd lijstjes gaan zitten maken van onze vrienden. Neen. Dat is een manier die voor mij werkt. Mijn levens ‘hack’. Wat belangrijk is is dat we bewust kiezen voor de mensen waarmee je je omgeeft.

En als je eenmaal weet wie je dat zijn, dan is het tijd om ze te omarmen (lees: afspreken). We zijn allemaal druk, maar iets meer dan één keer per jaar elkaar zien kan best wel.

We hebben allemaal maar een beperkte hoeveelheid energie en het is zo jammer om die energie verkeerd in te zetten. Het is zelfs levensgevaarlijk! Gevaarlijk voor je eigen gezondheid en voor je geest. De wereld om je heen, de mensen waarmee je je omgeeft, vormen uiteindelijk je persoonlijkheid en je levens filosofie.

Wil je je leven naar The Next Level tillen? Omgeef je dan met de mensen om wie je geeft. Je ‘Best Friends Forever’. En zeg NEE tegen de energie criminelen!

“Surround yourself with people who make you happy. People who make you laugh, who help you when you’re in need. People who genuinely care. They are the ones worth keeping in your life. Everyone else is just passing through.”

— Karl Marx

##
De foto bovenaan is een foto van een klein deel van mijn familie. Mijn dichtstbijzijnde familie zal ALTIJD in lijst nr.1 staan. No matter what.

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: