Mijn Eerste Week als Monnik

 

Afgelopen week was mijn eerste week als monnik. Naja, monnik… Ik heb me voorgenomen om een weekje als kluizenaar te leven. Even geen afspraken, even niet duizend en één projecten.

Hoe het ging? Niet zo best…

Maar ik heb wel wat geleerd van deze week.

 

Mijn toewijding

Afgelopen jaar heb ik twee keer in een klooster gezeten. Met mijn zen school. Totally disconnected van de buitenwereld.

De eerste keer vond ik dit enorm spannend. Spannend omdat het zo drastisch anders is dan mijn dagelijkse bestaan. Je mag vijf dagen niet praten, je mediteert je suf, er is geen internet aanwezig en je staat aardig vroeg op.

Ja, dat is anders dan mijn dagelijks bestaan. Toch trok me dit wel aan. Ik denk dat het namelijk goed is om zo nu en dan uit je comfort zone te komen.

Hoe dit verliep kan je lezen in het artikel Een Goed Begin van 2014.

Het beviel me wel, een weekje weg van alle hectiek. Focussen op wat ik belangrijk vind. Zonder me zorgen hoeven te maken over de orde van de dag. Even niet dit en dat, zus en zo.

Ik nam plaats op mijn eigen wolkje.

wolkje

Een tijdje terug nam ik me voor om dit ook eens thuis te proberen. Minder die hard als in een klooster, maar wel een beetje met dezelfde insteek. Even geen afspraken. Even niet tussen duizend en één projecten bungelen. Even niet reageren op oproepen van ‘andere mensen’. Even alleen ik en mijn project.

Mijn project was om de technische kant van de online meditatie cursus uit te zoeken.

Afgelopen week begon mijn week, en zo verliep het:

Maandag: Ipv aan de slag te gaan begon mijn dag met… computer spelletjes. Daarna heb ik veel te lang Netflix zitten kijken, en toen ik dat beu werd ging ik ukelele spelen. Ik schoot geen donder op met mijn project en ik voelde me aan het eind van de dag dan ook, tja, echt klote. Het is even wennen als je plots zoveel vrije tijd hebt.

Dinsdag: Dinsdag ochtend stond ik op en zei tegen mezelf: “Niet zoals gisteren!” Ik begon direct met meditatie. 20 minuten. Dat voelde goed. En doordat ik iets ondernam dat ‘moeilijk’ was gaf me dat de nodige energie om de andere dingen die dag aan te kunnen.

Ik juicede wat fruit, werkte me dagboek bij, nam me vitamine D, en begon met mijn project.

Ik heb die dag heel veel kunnen doen. Allemaal technische dingen voor deze website. Jullie zullen het niet merken, maar het maakt mijn leven een stuk gemakkelijker om deze site te onderhouden.

Ik ben ook erg opgeschoten met de technische kant van de cursus. Het heeft me wel 200 euro gekost om een stukje software te installeren, maar nu kan ik tenminste gemakkelijk het een en ander online zetten. Een blog runnen is veel werk, maar technisch goed te doen. Een online cursus aanbieden is een heel ander verhaal. Daar heb ik me enorm op verkeken.

Maar dinsdag was de dag dat ik veel gedaan kreeg.

Woensdag: Met de energie van dinsdag, en een vrije agenda voor de woensdag, sprong ik al heel vroeg op de fiets. Ik heb een uurtje rond gereden, en heb flink genoten van de zon.

http://instagram.com/p/zhIMJuxcVx/

Eenmaal thuis aangekomen heb ik thee gedronken, gemediteerd, en HOP, ik ging weer keihard aan de slag. Stappen zetten. Shit gedaan krijgen. Lekker bezig zijn.

Totdat een goede vriend me een berichtje stuurde. Hij en zijn vrouw zijn ook aan het stoeien met een site en hij had daar wat vraagjes over.

Via de telefoon communiceert het wat lastig dus stelde ik voor om die avond langs te komen. Dan kon ik laten zien hoe ik het doe.

“Maar je hebt deze week toch Monnik Week?” zei Iris, toen ik haar vertelde dat ik in de avond weg zou zijn.
“Jaaaaaaa, maar ik vind het zo gaaf wat ze doen, en ik wil ze graag helpen. En jaaaaaa, het is maar even, en jaaaaa….” verdedigde ik me.
“Geen probleem hoor, maar ik help je eraan te herinneren dat je jezelf beloofd hebt om Monnik Week te houden.”
“Jaaaaaaaaa, maaaaaaaaar…” (Damnit! Ze heeft gelijk).

Donderdag: Donderdag staat bij mij altijd in het teken van hectiek. Het is de dag dat ik een artikel afrond, plaatjes zoek en het plaatje van Natali ontvang. Ik zoek een leuke kijktip, zet de nieuwsbrief in elkaar en neem de podcast op. Dat alles voor 18:00. Dat heb ik met jullie afgesproken.

Ik houd donderdag dus altijd zoveel mogelijk vrij om dit goed voor elkaar te krijgen.

Maar deze donderdag moesten we hals over kop een reis naar Taiwan boeken. Om een lang verhaal kort te houden, over anderhalve week vertrek ik, onverwachts, voor een maand lang naar Taiwan. Een familie kwestie.

Ik moest mijn medische apparatuur regelen, KLM bellen, ticket boeken etc etc. Monnik Week, nu even niet.

Vrijdag, Zaterdag en Zondag: Vrijdag krijgen we iemand over de vloer die een schilderij van Iris wilt kopen. Dat kon niet anders dan vrijdag.

Monnik Week… say what?

Zaterdag komt mijn jongste broertje langs. Dan gaan we jammen. Ik op mijn Ukelele, en hij op zijn nieuwe gitaar. We zien elkaar niet iedere dag en hij kon alleen zaterdag. Dus ach, kom dan maar zaterdag.

Monnik Week? Een ander keertje.

En als we toch bezig zijn, ach. Plan dan de boel maar vol ook. Zo ga ik zaterdag ochtend met mijn andere broertje naar een bonsai groothandel en zondag ga ik met Harm en Vincent eten in Amsterdam.

Mijn bestaan als monnik was van korte duur.

En zo komt er altijd wel wat tussen. Zo schuiven we altijd dingen naar voren en vinden we altijd wel weer een excuus om niet te doen wat we echt willen doen.

Herken je dat? Even niet naar sporten, even niet de belasting aangifte fixen, even niet die blog starten, even niet voor je pensioen sparen, even niet gezond eten…

Even niet word al gauw; nooit!

Wat ik geleerd heb van deze week

Het is haast onmogelijk om jezelf af te sluiten. Althans, ik vind het erg moeilijk. Wat ik wel heel fijn vond aan deze week is het kunnen focussen op één project. Ook vind het idee van een lege agenda heel fijn. Ik heb nog steeds afspraken gemaakt om bij iemand langs te gaan, maar ik heb dat niet van te voren helemaal gepland. Gewoon, per dag gekeken wat er kan. Ik vind dag veel fijner werken moet ik eerlijk zeggen.

Niet iedereen kan Monnik Week doen, dat snap ik. We moeten naar de baas, we moeten er voor de kinderen zijn etc. Maar weet je, het hoeft ook geen week te duren.

Wat dacht je van Monnik Dag? Of Monnik Uur? Of Monnik vijf minuten?

Probeer het eens zou ik zeggen! Boek wat tijd in je agenda om te werken aan een project wat jij wilt. Wat dat ook mag zijn. Laat aan andere weten dat deze tijd voor jou heilig is. Bescherm deze tijd alsof het je kindje is!

Het is mij deze keer niet 100% gelukt, maar het smaakt wel naar meer. Daarom heb ik nu al, voor over een maand, tijd weg geboekt in mijn agenda. Zodra er nu een afspraak binnen komt dan zie ik dat ik rond die tijd ’vol’ zit.

Dit kan jij natuurlijk ook doen. Al is het maar voor een dag. En als men wilt weten waarom je niet beschikbaar bent, dan kan je altijd dit artikel doorsturen!

Succes!

##
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt in Taiwan, bij het grootste boeddhistische centrum van het land. Daar verkopen ze gruwelijk lekker ijsjes!

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: