Mijn Stomme Smartphone

 

“Perc, wat een saaie telefoon heb jij zeg. Heb je geen spelletjes ofzo?” Aldus mijn lieve zusje Sanne.

Sanne, 15 jaar, wilde even mijn telefoon lenen. Tot haar grote verbazing kwam ze er achter dat er niet veel te doen viel. Waar zijn de leuke Appjes? Waar is Candy Crush?

Ze kon niets vinden wat haar enigszins kon boeien.

“Waarom neem je dan een dure smartphone als je er niets mee doet? Geef maar aan mij!” grapte ze.

Let me explain…

 

De zakcomputer

Waarom we een telefoon een telefoon noemen weet ik ook niet meer. Je kan er nog steeds mee bellen natuurlijk, maar dat is wel het minst wat we ermee doen.

We sturen berichtjes, checken onze mail, we surfen, we bekijken de agenda en we navigeren ons naar de juiste bestemming.

Een telefoon is steeds meer een zak computertje geworden. Voor veel mensen vervangt het zelfs voor 90% de computer. Tuurlijk is het maken van een hippe powerpoint presentatie geen reden tot feest op je telefoon.

Maar voor heel veel zaken is zo een zak computertje toch wel veel fijner dan een computer.

Een telefoon werkt altijd, is zo opgestart, is up-to-date en als je je mail wilt checken kan je dat gewoon vanaf de plee doen. Je hoeft er niet meer voor naar de computer kamer…

Wow, de computer kamer… Weet je nog?

Waar ga je heen?”
“Naar zolder, even een mailtje sturen. Ik ben over driekwartier terug.”
“Oh, ok. Pas op voor de strijkplank he, die had ik nog niet weggehaald.”

Yes; mega handig zo een zak computertje.

Maar zoals altijd komt gemak ook met een keerzijde. Er zitten zoveel flitsende bliepjes op dat ding, zoveel dingen die onze aandacht vragen. Als we met iemand staan te praten vinden we het steeds moeilijker om onze aandacht bij het gesprek te houden.

“Ja praat maar door hoor. Ik luister nog steeds zeer aandachtig naar je. Ik ben heel goed in multitasken” loog iedereen.

En wat doen we tegenwoordig als het eten word geserveerd in het restaurant?
Foto maken.
En dan?
Online zetten…
En dan?
Mensen taggen.
En dan?
Even snel de reacties checken.
En dan?
Beginnen aan het inmiddels koud geworden eten…

Ok ok ik overdrijf wat, maar je snapt wat ik bedoel.

We doen het allemaal, meer en meer. En ik doe er keihard aan mee. En dat is goed, maar soms is het ook wel eens jammer.

Het is jammer als je je verhaal met iemand probeert te delen maar hij luistert niet.

Het is jammer dat als je een strandwandeling maakt je je mail zit weg te werken.

Het is jammer als je jezelf, en iemand anders, doodrijd omdat je achter het stuur aan het whatsappen bent.

Jammer.

En daarom is het tijd om het heft in handen te nemen lieve lezers.

Terug in de tijd; iedereen aan de Nokia 3210!

Nokia-3310-600x412

Mijn Simpele Vriend

Ik was in het bezit van een phablet. Die ken je vast wel. Dat is zo een telefoon die net te groot is voor in je meest wijdste pyjama broek.

Niet een zak computertje, maar een soort van draagbare kerncentrale.

De Sugar Lee Hooper van de telefoons.

Een prachtig ding, want je kan er echt van alles mee, en ook nog met veel gemak. Maar ik ging opzoek naar een kleinere telefoon, eentje met veel minder gemak. Eentje die zo klein is dat het gewoon niet fijn is om te gebruiken.

Eentje die ik niet kan aanpassen met leuke icoontjes, widgets en kleurtjes. Een lastige opgave, want tegenwoordig is alles bling bling.

Maar het is gelukt. Ik heb nu een veel veel kleinere telefoon. Een tweedehands iPhone.

Nu hoor ik je zeggen” Ja maar ja maar, ik heb ook een iPhone en die kan echt wel heel veel hoor!” Yup, klopt helemaal. Maar je kan er serieus een stuk minder mee (op technisch gebied) dan een Android telefoon. Voor veel mensen een verademing, voor mij als computer nerd een ware hell.

Ok, stap 1 is gedaan. Een veel kleinere telefoon zit in me broekzak. Op naar stap 2: Grondig Apps verwijderen.

Weg met de mail app, weg social media, geen nu.nl app en al helemaal geen spelletjes.

Mail check ik thuis wel, youtube is toch niets aan op zo een klein schermpje, nieuws lezen probeer ik in het algemeen wat te minderen, en social media is leuk voor thuis. Niet als ik al aan het socializen ben.

Wat er dan nog wel op staat? Whatsapp en Telegram gebruik ik voor de chat communicatie. Things gebruik ik voor mijn to do lijstjes, Google maps voor navigatie. Voor de rest heb ik nog een boodschappen lijstje, wat muziekjes voor in de auto en natuurlijk Evernote, mijn digitale notitieboekje. En dat is het eigenlijk wel zo een beetje.

En jaja, ik kan ook nog bellen.

Heerlijk simpel. Heerlijk rustig. Maar alsnog voorzien van de juiste apps. Ik ben niet terug gegaan naar het tijdperk Nokia 3210, dat is wel heel extreem. En dat is ook niet nodig. Naar mijn idee is deze combinatie voor nu een fijne balans.

Veel rust, meer geld

Het is even afkicken in het begin als je zoveel Appjes weg doet. De boel zo minimaliseert. In het begin greep ik nog best vaak naar me telefoon om het nieuws te checken. Om toch even een game te spelen, toch me mail te checken. Maar de Apps waren er niet. Ik kon ze wel weer downloaden, maar die stap was dan blijkbaar te groot om te zetten. Of me “verstand” betrapte me op mijn verslaafde, neurotische gedrag, en zei dan zoiets van: “Percy Percy Percy toch. Dat is nu al de 24ste keer vandaag he?

Het geeft wel een beetje aan hoe verslaafd we kunnen zijn aan onze telefoon. Hoe het een gewoonte is geworden om elke 10 minuten even op de telefoon te kijken. Ook al wanneer hij niet af ging. Of ging hij nou wel af? Dit heeft zelfs een naam: Fantoomvibratiesyndroom.

Maar het project “How to Use My Telephone Less and Less” begon zijn vruchten af te werpen. Hij bleef steeds meer in me zak zitten en uiteindelijk steeds meer in me tas. En soms wil ik hem nog wel eens thuis laten. Wat ik nu doe als ik ergens ben? Met mensen praten, beetje rondlopen, een boek lezen, een nieuw artikel voor mijn site bedenken of echt genieten van me net bestelde koffie.

En weet je wat het mooie is van zo een simpele telefoon… Het bespaard je nog veel geld ook!

Doordat ik weinig gebruik maak van Apps die veel data vreten heb ik geen dure bel bundel nodig. Ik kom goed rond met een Ben.nl abonnement van ongeveer 12 euro per maand.

Een saaie telefoon geeft veel en veel meer rust, geeft je meer ruimte om te genieten van wat jij op dat moment wilt en bespaard je ook nog eens bakken met geld. Wie wil dat niet? Een win-win-win situatie.

Ook meer rust hebben?

Als je echt bikkel bent dan gooi je alles van je telefoon af dat biept. Je zal te maken hebben met verschrikkelijke afkick verschijnselen. Mensen zullen vragen of het nog wel goed met je gaat. En voor je het weet lijkt het alsof je geen vrienden hebt als je bij de bushalte naar een boom staat te staren.

Dus wees gewaarschuwd.

Maar wat wel eens interessant is om te proberen is het volgende:
Let eens goed op welke app op je telefoon telkens je aandacht vraagt. Is dat Facebook? Is dat je Mail? Whatsapp? Welke is het eigenlijk? Of is het een combinatie van?

Ik daag je uit om die app voor 1 weekend te deleten van je mobiel.

Ho ho, geen paniek, geen paniek, blijf ademen. Na het weekend kan je hem gewoon weer terug zetten. Maar probeer eens te zien wat het met je doet. Voelt het relaxt? Kan je van andere dingen genieten? Of ga je zweten als een gek omdat je denkt dat je iets mist? Een interessant experiment…

Laat me via een mailtje weten hoe het ging.

Succes!

Update: Cool, we zijn niet alleen.

–  –  –

Percy’s mailing

Join Percy’s ‘clubbie’ van toffe mensen en ontvang nieuwe artikelen, videos + boeken en documentaire tips geheel gratis in je mail!

Vul hieronder je mail adres in. Tof dat je van de partij bent!

[thrive_leads id=’10741′]

– – –

Bedankt voor het delen van dit artikel!

 

Bekijk de vlogs van Percy en Iris op het YouTube kanaal


Posted

in

,

by

Tags: