Voor Robin & Vrienden

Investeer minimaal 10% van je inkomen per maand

Je kan de hele dag bezig zijn met investeren, hierover praten etc, maar als je geen geld hebt, dan blijft het bij gezellig praten. Voor investeren heb je maar drie dingen nodig: 1. Kennis. 2. Geduld (oftewel veel jaren voordat je dood gaat) en 3. geld. Voorla dat laatst is cruciaal. Spaar dus 10% minimaal van je inkomen en investeer dat iedere maand in datgene wat je wilt. Diegene die dit het langste volhoud wint!

Snap rente over rente. Compounding interest

Dit is echt krachtig! Stel je hebt 100 euro en je krijgt daar 10% rendement op in een jaar. Dan heb je nu 110 euro. Maar stel dat je daar weer 10% over krijgt, over die 110 euro (dus je haalt je winst er niet uit) dan heb je opeens niet weer 10 euro erbij maar 11 euro erbij in een jaar. Want 10% van 110 euro is 11 euro.

Doe je dit jaren, dan maakt je winst dus winst. Dat heet compounding interest en dat is MEGA KRACHTIG! Dat bedoelen ze met: Geld maakt geld.

Veiligheid of risico?

 

DCA (Dollar Cost Average)

Dit is de strategie die statisch gezien het beste werkt. Dollar Cost Average. 

Het werkt als volgt: Je koopt met een bepaalde interval die jij bepaald (laten we zeggen eens per maand) aandelen of crypto. Staat de prijs van het aandeel of bitcoin hoof of laag? Dat maakt niet uit. Je koopt zonder een emotie te hebben over de prijs. Je komt dan het gemiddelde van de markt over tijd. Soms koop je wat duur, maar soms wat goedkoop omdat het gezakt is. Je hoeft dan nooit bezig te zijn met grafieken kijken, je koopt gewoon iedere maand en thats it. Hoe langer je dit doet, en erin blijft zitten, hoe gegarandeerde je winst hebt.

Volg de juiste mensen (offline en online)

Zodra je bezig gaat zijn met investeren zal je zien dat iedereen tips voor je heeft. Goed bedoelde adviezen, vooral van familie en vrienden. De truc is om alleen te luisteren naar de mensen die zelf ook echt klappers hebben gemaakt. De rest is ruis. Vaak kan je info van andere ook gebruiken als een contraire indicator (zo noemen beleggers een signaal in de markt die TEGEN alles in gaat) 

Dus: Stel je pa zegt ‘verkoop die bitcoin’ dan moet je bijkopen. En als je iedereen zegt ‘koop die bitcoin’ dan zitten we waarschijnlijk in een bubble en dan kan je beter verkopen. 

Heel veel mensen hebben een mening over investeren maar er zijn maar weinig mensen die 1. Het ook echt doen, 2. Serieus geld erin hebben zitten en 3. Net wat teveel RTL nieuws kijken.

Maar waar haal je dan wel goed advies vandaan? Van andere succesvolle mensen die wel veel geld erin hebben zitten. Wat als je die (nog) niet kent? Dan is YouTube de way to go

Ik volg niet heel veel aandelen /crypto kanalen want er zijn veel fakers. Maar dit zijn er een paar die ik volg, heel rijk zijn, goede slagen slaan, en waarvan ik ALLES kijk. Puur om dingen te snappen en de mindset te volgen

Ik raad jullie aan om deze mensen ook te volgen:

Invest Answers
https://www.youtube.com/channel/UClgJyzwGs-GyaNxUHcLZrkg

Chicken Genius Singapore
https://www.youtube.com/channel/UC0OnreqP55xLpA6W5nzxb5Q

JRNY Crypto
https://www.youtube.com/channel/UC188KLMYLLGqVJZdYq7mYFw

Tesla daily
https://www.youtube.com/channel/UCgYkuL87rUwiBl7tqfN53Eg

Tom Nash
https://www.youtube.com/channel/UCJwKCyEIFHwUOPQQ-4kC1Zw

Dan zijn er nog een paar investers die miljardair zijn. Die hebben geen YouTube kanaal maar wel veel interviews vaak online staan op YouTube. Ik heb een lijstje gemaakt met de grote goede investeerders die ik volg dat zijn:

  • Cathie Wood
  • Ron Baron
  • Bill Ackman
  • Ray Dalio
  • Chamath Palihapitiya
  • Warren Buffet
  • Charlie Munger
  • Peter Lynch

Wat ik doe; Ik typ hun naam soms in in YouTube en zie of er een nieuwe video van ze is van TV ofzo, of een of andere speech. En dan kijk ik dat. Puur om hun mindset te leren.

Deze kanalen moet je op abonneren en gewoon ALTIJD kijken.

Oke boys, succes he! Echt tof dat jullie op deze leeftijd al beginnen. Pleur niet al je geld in aandelen en crypto, soms moet je ook gewoon even een biertje kunnen drinken met vrienden :). Jullie zijn jong (ik ook nog) dus je hebt de tijd mee. Geen haast! Maar begin wel met die 10% minimaal te sparen en probeer dat te investeren.

En houd dat zo lang mogelijk vol! Last man standing 😉

CHEERS,