Drie Truien. Drie Shirts. Drie Broeken.

We worden er mee wakker (zal ik opstaan, of nog even blijven liggen?) en we gaan er mee naar bed (nog even wat lezen of zal ik gaan slapen?).

Keuzes. We maken er heel wat op een dag.

Gelukkig maar! Mogen kiezen is een mooi iets. We staan er soms niet bij stil maar niet overal ter wereld hebben mensen zoveel te kiezen. “Wat zal ik eten” is in sommige delen van de wereld meer zoiets als “Wat is er te eten?”. In Nederland hebben we relatief veel vrijheid om onze eigen keuzes te maken, en dat is heel fijn.

Maar constant keuzes maken, bedenken wat je wilt, kost ook veel mentale kracht. Constant keuzes moeten maken kan zorgen voor een gevoel van drukte, hoofdpijn en uiteindelijk stress. Het leven word er niet veel simpeler door.

Koop ik dat huis? Kies ik voor die carrière? Wil ik vader worden? Blijf ik ziek in bed liggen of ga ik toch me mail weg werken? Zal ik koken? Of haal ik wat bij de snackbar? En wat haal ik bij die snackbar? Patat of kroket?

Soms zijn keuzes maken helemaal niet zo leuk om te doen en kosten ze ons ook nog eens veel energie.

Daarom ben ik in kaart gaan brengen welke keuzes ik elke dag weer en weer aan het maken ben. Het leek me goed om te weten welke dat zijn en er misschien wat mee te doen. Blijf ik ze doen of zeg ik ze vaarwel? Hierdoor hoop ik meer mentale ruimte vrij te maken voor de keuzes die ik wel van belang vind om te maken.

Ik begon bij de keuze die jij en ik elke ochtend weer moeten maken.

Wat trek ik aan?

Dag in dag uit

Drie jaar geleden kwam ik op het idee, dankzij een artikel over Einstein, om iedere dag dezelfde kleding te gaan dragen. Einstein droeg elke dag hetzelfde pak (hij had er meerdere versies van), droeg geen sokken en kamde nooit zijn haar.

Hij zei dat hij liever zijn grijze massa gebruikte voor dingen die hij echt van belang vond om te doen. In zijn geval was dat dus niet langdurig voor de kleding kast staan of zijn haar kammen.

Dat beviel me wel, deze gedachte van de heer Einstein. Het leek me een leuk experiment om ook eens te proberen. Later las ik dat Obama dezelfde gedachte deelt. Steve Jobs, Benjamin Franklin en Mark Zuckerburg (Facebook eigenaar) kan je aan dat zelfde lijstje toevoegen.

Met de gedachte dat ik nooit een Einstein of een Obama zou worden bestelde ik toch drie dezelfde truien, drie dezelfde broeken en drie dezelfde shirts. De shirts in het zwart en drie spijkerbroeken. Geen verschil in merk, geen verschil in grote, geen verschil in kleur. Alles exact hetzelfde.

Laat het experiment beginnen!

Drie jaar later

Zoals met alles was het begin erg lastig. Ik was bang dat men het zou gaan zien dat ik altijd hetzelfde droeg. Ik was bang dat men dan zou denken dat ik een arme sloeber was.

Maar wat bleek? Niemand zei wat. Niemand viel iets op. En waarom?

Omdat men veel te druk is met zich zelf. Men let totaal niet op jou. We zijn veel te druk met onszelf.

Het is echtwaar. Geloof je me niet? Hierbij een testje:

Kan je je nog herinneren wat je collega gisteren aan had? Zo ja… wat had hij die dag daarvoor aan? Lastig te zeggen? En wat had jij zelf gisteren aan? Dat kan je waarschijnlijk wel zeggen?

Precies.. Dat bedoel ik.

We denken altijd dat alle ogen van de wereld op IK gericht zijn, maar het tegendeel is waar. Iedereen is veel te druk met zichzelf. Niet erg, maar soms wel fijn om te realiseren (lees: Het is een vrijkaart om te doen wat je wilt).

Kleden naar de gelegenheid

In het begin was het lastig als er een feestje was. De gedachte schieten op hol en ik had algauw een conversatie met mezelf:

“Maar wat trek je aan als je naar een begrafenis gaat?
Ik antwoordde: “Mijn enigste, zwarte set”.
“En als je naar een trouwerij gaat?”
“Diezelfde zwarte set.”
“En wat als je naar Sensation White gaat?”
“Ik ben meer een Lowlands ganger”.

Dag in dag uit, drie jaar lang, dezelfde kleding. Tijdens de boswandeling of tijdens een belangrijke afspraak. Tijdens een begrafenis of op kraambezoek. In de zomer en in de winter. In Nederland en in Taiwan.

Ik kwam erachter dat het niet uit maakte wat ik droeg, de kleding maakt NIET de man. Je persoonlijkheid is wat jou jou maakt. Je aanwezigheid, je gelach, je gemopper, je flauwe grappen en je mooie verhalen. Dat is wie je bent. Daar heeft een stukje kleding, als het goed is, weinig invloed op.

The Man in Black, Johnny Cash was heus geen carnavals liederen gaan zingen als hij The Man in Yellow met Paarse Stippen was. Toch?

Heerlijk

Zo een drie jaar verder kan ik je zeggen dat het me een bevrijdend gevoel geeft om de keuze “wat aan te trekken” niet meer hoef te maken. Einstein had gelijk. Meer mentale ruimte voor de dingen waar ik wel energie in wil steken.

En weet je. Het scheelt DONDERS veel knaken. Mijn drie broeken, drie shirts en drie truien kosten bij elkaar 300 euro (ik val in de kinderkleding. Ik ben maar 1.53 cm. Een gelukje). Dat is 100 euro per jaar aan kleding!

Voor mijn lieve vrouwelijke lezers herhaal ik het even:
100 euro per jaar!

Voor mijn mannelijke lezers herhaal ik het ook even:
25 biertjes per jaar!

De volgende stap

De kleding was een eerste stap opzoek naar een simpeler leventje waar ik me focus en energie beter kan inzetten. De eerste stap was gezet. Maar ik ging verder.

Boodschappen doe ik met een app die elke week de lijst opnieuw aanvult. Zo hoef ik niet na te denken wat ik moet kopen. Rekeningen betaal ik automatisch. Sparen gebeurd ook automatisch. Mijn haar knippen doe ik elke week met een tondeuse. Geen energie kwijt aan hoe me kapsel moet, wanneer ik naar de kapper ga en waar.

Thuis hebben we alleen thee en koffie. Beide maar van één soort. Weinig keus, maar wel thee van de beste kwaliteit (die hebben we speciaal geïmporteerd uit een berg streek in Taiwan). Ik heb één telefoon en één laptop. Nooit geen gezeur om de boel technisch draaiende te houden. Lekker simpel.

Boodschappen, betalingen, haar knippen, apparatuur werkend houden, wat hebben ze gemeen? Dat ik het liefst mezelf er niet mee bezig houd. Mijn oom Hennie heeft er zelfs een heel mooi woord voor. Hij noemt het: “Aardse Zaken”. Dat zijn zaken die gedaan moeten worden maar geen zoden aan de dijk zetten. Tuurlijk snap ik dat ze gedaan moeten worden maar als ik ze doe, dan doe ik ze het liefst op een manier dat het me zo min mogelijk energie kost.

Lang leve technologie!

Minder Aardse Zaken

Ik ben niet van de partij PTdK (Partij Tegen de Keuze). Zeker niet. De één haalt veel plezier uit het kiezen van een prachtige kleding combinatie om de dag goed te beginnen en de ander vind het heerlijk om uren bij de kapper te zitten. Zo zijn we allemaal verschillend.

Dat is mooi om te zien.

Wat ik minder mooi vind om te zien is dat sommige mensen zoveel keuzes moeten maken, zoveel Aardse Zaken om handen hebben, dat het gewoonweg teveel word. Dat we het zo druk hebben is vaak omdat we niet kunnen kiezen en overal ja tegen zeggen. Dat weet ik donders goed. Dat heb ik zeer lang vol kunnen houden. Maar het kan allemaal zoveel simpeler door de juiste keuzes te maken. Alleen moeten we daar soms wat gekke stappen voor zetten, zoals elke dag hetzelfde dragen. We doen het niet omdat we bang zijn gek gevonden te worden. Bang dat we buiten de boot vallen.

Wat ik hoop te bereiken met dit artikel is dat je misschien ook kijkt naar welke keuzes je dagelijks maakt en of ze je meer energie kosten dan opleveren. Kosten ze je energie? Kijk dan of het “geautomatiseerd” kan worden of zelfs helemaal afgeschaft kan worden. Zo kan je pas je ware IK ontwikkelen. Je authentieke leventje zal van start gaan. Me bedanken komt later ;).

Je bent vrij om te kiezen welke keuzes je maakt. En vergeet niet.. Niemand die op je let als je een rare sprong maakt. Iedereen is veel te druk met zichzelf.

Als Albert Einstein het kan dan kan jij het ook!

Albert Einstein Sticking Out His Tongue

##
De foto bovenaan dit artikel is de totale inhoud van mijn kleding kast. Bij het maken van deze foto stond ik dus inderdaad in me naakie.

Niet op de foto te zien is een jogging broek, een fleece hoody, een 3 in 1 jas en wat pyjama shirts. Ow en me onderbroeken zie je ook niet. Die zijn te kinderachtig om te laten zien.

Wil je het artikel lezen over Einstein en Obama? Klik hier.

 

Mijn 5 Favoriete Gewoontes

In de zoektocht naar 'The Good Life' heb ik vijf gewoontes eigen weten te maken die mij enorm geholpen hebben.

Meld je aan voor mijn mailing en ik stuur er iedere dag één naar je toe!

Alvast bedankt voor het delen!